Visie

 

Krachttraining vs Core Stability

Nog al te vaak worden de begrippen ‘krachttraining’ en ‘core stability training’ (vormspanning) ongepast door elkaar gebruikt.

Om aan krachttraining te kunnen doen is ‘core stability’ noodzakelijk, maar het zijn twee verschillende domeinen en specialisaties.


‘Corestability-training’ (vormspanning) , ‘blessure-preventie’ en ‘revalidatie’ is het domein van de kinesisten. Zij helpen mensen met oefeningen met lichte gewichten, elastieken, core-ballen,...


Krachttraining vs Fitness

Wil je echter sterker en explosiever worden in jouw sport? Dan is het belangrijk om aan specifieke ‘krachttraining’ te doen. Om dit te bereiken is het belangrijk om eveneens met zwaardere gewichten te werken en de grote spierketens gecoördineerd samen te laten werken. Dit gebeurt bij voorkeur met losse gewichten en dus niet met fitnessapparatuur.


Word sterk èn explosief

Waarom een gerichte krachttraining? Voor sommige sporten is de krachtcomponent zo duidelijk dat niemand eraan twijfelt. Maar zelfs voor andere sporten waar het minder duidelijk is, kan een gerichte krachttraining toch het verschil maken omdat het niet alleen draait om absolute kracht maar vooral om een efficiënter spiergebruik (inter- en intra- musculaire sturing)


In praktijk merken we dat er vaak argwanend gekeken wordt naar het trainen met zware gewichten. Enerzijds omdat men te vaak nog denkt dat er geen directe link is tussen echte krachttraining en een verbeterde prestatie in eigen sport en anderzijds omdat er in België te weinig mensen met kennis zijn waardoor de training niet efficiënt genoeg verloopt en vaak ook nog foutieve bewegingen aangeleerd worden waardoor blessures mogelijk zijn.


Indien je een ‘betere spiercoördinatie’ nastreeft en ‘sterker en explosiever’ wil worden, is het dus van uiterst belang om over een goede krachtcoach te beschikken.


We richten ons dan ook voornamelijk op gewichtheftraining en krachttraining voor competitiesporters, maar we kunnen u evenwel ook begeleiden voor rugscholing en figuurtraining.