Specifieke Gewichtheftraining

 
 

Het Olympisch gewichtheffen

Gewichtheffen is een Olympische sport die reeds aanwezig was op de eerste Olympische Spelen.

Er zijn twee bewegingen:

  1. -Het trekken (snatch): met de brede grip en waar het gewicht in één beweging boven het hoofd getild wordt.

  2. -Het schouderen & stoten (clean & jerk): waar het gewicht eerst op de schouders gebracht wordt en daarna boven het hoofd uitgestoten wordt.


Op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico heeft de Belg ‘Serge Reding’ een zilveren medaille gewonnen, wat het Belgisch gewichtheffen gedurende een periode erg populair maakte.  Daarna is het gewichtheffen in België jammer genoeg (net zoals in de rest van de Benelux) bergafwaarts gegaan en zijn er bijna geen gewichthefclubs meer te vinden.


Ondertussen is het gewichtheffen als onderdeel van de krachttraining wel ontzettend belangrijk geworden in heel veel sporten. In het steeds populairder wordende Crossfit is het zelfs een competitieonderdeel geworden.Coaching en bijscholingen

Gezien de complexiteit van de gewichthefbeweging is het noodzakelijk om van bij de start een goede techniek aan te leren. Eens een verkeerde beweging is geautomatiseerd, kost het veel meer moeite om die achteraf nog te corrigeren.


Wanneer de gewichthefbewegingen worden gebruikt om explosiever & krachtiger te worden (en de spiercoördinatie te verbeteren) is het ook zeer belangrijk om de beweging correct uit te voeren. Een verkeerde uitvoering vermindert natuurlijk de efficiëntie van de training, maar kan ook tot blessures leiden.


‘Newtom’ zorgt voor een persoonlijk begeleiding (in groep of individueel), workshops, clinics ,...